Nijldal

  • Toena el-GebelToena el-Gebel
    Overzichtsfoto van Toena el-Gebel. Ongeveer tien kilometer ten westen van de stad El-Asjmoenein ligt bij het dorpje Toena el-Gebel, de uitgestrekte dodenstad van het oude Hermopolis Magna. Deze necropool overlapt het oudere noord-westelijke gedeelte van Achetaton, de stad van Achnaton en Nefertiti. Dit wordt aangetoond door de aanwezigheid van grensstèle A die in een kalksteenrichel ten …
    Lees meer…
  • Tihna el-GebelTihna el-Gebel
    Tempels van Tihna el-Gebel. Aan de oostoever van de Nijl markeert een uitstekende rotspartij, ongeveer tien kilometer ten noorden van El-Minya, het gebied van de oude stad Dehenet, wat ‘De kliftop’ betekent. Deze plaats werd al bewoond vanaf het Oude Rijk en was gedurende de gehele faraonische tijd een belangrijke administratieve stad in de 17de Opper-Egyptische gouw, …
    Lees meer…
  • Leidse opgravingen in Sakkara – een introductieLeidse opgravingen in Sakkara - een introductie
    Reliëf graf generaal Horemheb, Sakkara. In 1957 verrichtte het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) voor het eerst opgravingen in Egypte. Egyptoloog Adolf Klasens (1917 – 1998) kreeg in dat jaar toestemming om onderzoek te doen in Aboe Roasj, acht kilometer te noorden van Gizeh. Hier ontdekte hij 380 graven uit de Predynastische Periode en enkele graven uit …
    Lees meer…
  • Deir el-Medina – het dorpDeir el-Medina - het dorp
    Het arbeidersdorp Deir el-Medina. Het dorp Deir el-Medina was de woonplaats van de arbeiders die het werk in het Dal der Koningen verrichten. Elke week vertrokken zij met hun spullen via de paden door de heuvels naar het Dal der Koningen om daar de graven van de koningen uit te hakken en te decoreren. Een werkweek …
    Lees meer…
  • Deir el-Medina – het dagelijks levenDeir el-Medina - het dagelijks leven
    De privégraven bij Deir el-Medina, Loeksor. Het ambacht van de arbeiders in Deir el-Medina ging veelal over van vader op zoon. De arbeiders werden opgedeeld in twee groepen: een linkerploeg en een rechterploeg. Deze ploegen hadden elk een eigen voorman met assistenten. Schrijvers zorgden voor alle verslagen over bijvoorbeeld de voortgang per arbeider, de salarissen en …
    Lees meer…