Beelden

  • ReservehoofdenReservehoofden
    Reservehoofd uit de 4de dynastie, Egyptisch Museum, Caïro. In 1894 vond Jacques de Morgan het eerste zogenaamde reservehoofd in Gizeh. Tot op de dag van vandaag zijn er 36 van dit soort hoofden gevonden, voornamelijk in de begraafplaatsen rond de oude hoofdstad Memfis. Het overgrote deel van de reservehoofden (27 stuks) is aangetroffen in Gizeh maar …
    Lees meer…
  • HurkbeeldenHurkbeelden
    Samoet, Rijksmuseum van Oudheden, Leiden. Aan het begin van het Middenrijk ontwikkelt zich het fenomeen hurkbeeld. De term verwijst naar de vorm van het beeld. Het gaat om een gehurkte persoon met zijn armen en handen gevouwen voor zijn borst en rustend op zijn knieën. Het lichaam wordt meestal omgeven door het lange gewaad dat deze persoon draagt.  Het …
    Lees meer…
  • De SfinxDe Sfinx
    De grote sfinx, plateau van Gizeh, Caïro. Het woord sfinx is afkomstig van het woord Sjesep anch (levend beeld). Het is een beeld van een godheid met het lichaam van een leeuw en het hoofd van een mens of dier. De Grote Sfinx van Gizeh werd door de Arabieren Aboe Hol, de vader van de terreur, genoemd. …
    Lees meer…
  • Beelden in privégravenBeelden in privégraven
    Vanaf de 3de dynastie in het Oude Rijk ontwikkelt zich het gebruik om graven te voorzien van beelden die dienen als vervangend lichaam voor de overledene. De oude Egyptenaren geloofden dat de ka-ziel van de overledene kon huizen in het beeld. Daarmee werd voorkomen dat de ziel geen rustplaats zou kunnen vinden en zou gaan zwerven. …
    Lees meer…