Dodencultus

  • KanopenKanopen
    Kanopen van Maiherperi, 18de dynastie. Tijdens het mummificeren van de overledene werden de ingewanden uit het lichaam verwijderd en afzonderlijk gemummificeerd. Vanaf de 4de dynastie ging men speciale kisten maken om deze gemummificeerde organen in te bewaren. Deze kisten werden kanopenkisten genoemd. De term kanopen komt uit de Griekse periode en is niet geheel juist. In …
    Lees meer…
  • GrafinventarisGrafinventaris
    Graf van Henoe, Deir el-Bersjeh. Een overledene moest na de dood zijn leven op dezelfde wijze en met dezelfde status kunnen voortzetten. Hiervoor dienden de vele grafgiften. Niet alleen farao’s, maar ook burgers kregen een volledige grafinventaris mee. Afhankelijk van de sociale status van de overledene verschilde de samenstelling ervan in kwaliteit en hoeveelheid. Farao’s waren al lang voor hun dood bezig …
    Lees meer…
  • De zonneboot van farao ChoefoeDe zonneboot van farao Choefoe
    Bootput, Plateau van Gizeh, Caïro. De grote bootvormige putten, gevonden aan de oostelijke zijde van de piramide van Choefoe, zijn het bewijs voor de aanwezigheid van boten in het Oude Rijk. Ook bij andere piramidecomplexen zijn deze zogenaamde bootputten gevonden.  In mei 1954 vond de jonge Egyptische architect en archeoloog Kamal el-Mallach samen met inspecteur Zaki Noer twee …
    Lees meer…
  • De priesters van de 21ste dynastieDe priesters van de 21ste dynastie
    Binnen en buitenkist van een Amonpriester, 21ste dynastie, RMO, Leiden. Aan het eind van het Nieuwe Rijk ging het economisch slecht met Egypte. In Thebe leidde dit tot inbraken in de koningsgraven. De inbrekers hadden belangstelling voor de waardevolle grafinventaris zoals geneeskrachtige oliën, glas, duurzame houtsoorten en edelmetalen zoals goud, zilver en brons. Al deze materialen …
    Lees meer…