Amenhotep, de zoon van Hapoe

Amenhotep, de zoon van Hapoe, Egyptisch Museum, Caïro.
Amenhotep, de zoon van Hapoe,
Egyptisch Museum, Caïro.

Van alle hovelingen van farao Amenhotep III uit de 18de dynastie was Amenhotep, de zoon van Hapoe, één van de belangrijkste. Hij werd rond 1455 v.Chr. geboren als zoon van Hapoe en vrouwe Itoe. Op jonge leeftijd werd hij naar de lokale tempelschool van zijn woonplaats Arthribis, in de Delta, gestuurd.

Toen Amenhotep III farao werd, was Amenhotep, de zoon van Hapoe, waarschijnlijk al midden veertig. Hij was op dat moment de hoogste priester in de tempel van Horus-Chenticheti in Arthribis. Hij was volgens de tekst op een beeld van hem ‘een excellente secretaris, de eerste in het berekenen van alles’.

Zijn vaardigheid wist de koning te bereiken, want hij werd door Amenhotep III benoemd tot ‘secretaris van de rekruten’. Dit hield in dat hij werd belast met het werven en aansturen van de mankrachten voor de koninklijke projecten. Nadat hij deze taak succesvol had uitgevoerd, werd hij- ondertussen al in de vijftig – benoemd tot opzichter van alle werken. Hij was in deze functie verantwoordelijk voor de bouw van alle koninklijke monumenten, waaronder de bouwactiviteiten in de tempel van Karnak en op de westoever van Thebe. Ook werd hij rentmeester van de oudste koninklijke dochter Satamon.

De koning gaf opdracht om beelden van Amenhotep, de zoon van Hapoe, te laten vervaardigen en deze langs de processieweg in de tempel van Karnak te plaatsen. Naast dit eerbetoon kreeg hij het grote voorrecht om een eigen dodentempel achter die van de koning te mogen bouwen.

Uit de tekst op een beeld van Amenhotep, de zoon van Hapoe, blijkt dat hij een voor die tijd zeer hoge leeftijd wist te bereiken: ‘Ik heb de leeftijd van 80 jaar bereikt, ik ben zeer geprezen door de koning en ik zal 110 jaar worden’. Na zijn dood bleef de roem van Amenhotep, de zoon van Hapoe, groeien. Zijn dodentempel werd tijdens de 21ste dynastie, ruim 300 jaar later, nog in ere gehouden. Tijdens de Ptolemaeën Tijd in de Hellenistische Periode werd Amenhotep, de zoon van Hapoe, vergoddelijkt. Hij werd als een god aanbeden in de tempel van Deir el-Medina en de Ptolemaeïsche kapel in Deir el-Bahri.

PvG

Bronnen:
– Zonnekoning van Egypte – J. Fletcher