De mastaba van Kagemni – decoraties

Het spenen van een biggetje, mastaba van Kagemni, Sakkara.
Het spenen van een biggetje,
mastaba van Kagemni, Sakkara.

De taferelen in de mastaba van Kagemni bevatten voornamelijk de meest geliefde scènes in het Oude Rijk, namelijk van de jacht en het vissen in de moerassen, de landbouw en het brengen van offers. In de eerste ruimte zijn de scènes die zich buiten afspelen.

Dieper in de mastaba zijn de scènes over het begrafenisritueel te vinden. De reliëfs bevatten titels van de scènes, een beschrijving van de offergaven en hun herkomst, de levendige discussies tussen de bedienden en de titels van Kagemni.

De uiterst gedetailleerde reliëfs waren voorzien van heldere kleuren tegen een grijszwarte achtergrond. De open plekken, zoals achter de deuren, waren rood geschilderd met zwarte stippen om graniet na te bootsen.

Tegenover de ingang zit Kagemni in een grote papyrusboot terwijl hij toezicht houdt bij het vissen in het moeras. Het gebied wemelt van de vis. De moerassen geven ook beschutting aan nijlpaarden en krokodillen, getuige de scène waarin een nijlpaard een krokodil aanvalt. Verder zijn hier prachtige afbeeldingen te vinden van libellen, sprinkhanen, kikkers en drijvende waterlelies.

De nijlpaardenjacht, mastaba van Kagemni, Sakkara.
De nijlpaardenjacht,
mastaba van Kagemni, Sakkara.

In de volgende ruimte met drie pilaren bevinden zich afbeeldingen van Kagemni terwijl hij toezicht houdt op de herders in de moerassen. Een kudde steekt een doorwaadbare plaats over waarbij de eerste herder gewapend is met een stok, waarmee hij de dieren aanmoedigt het water in te gaan. Een tweede herder draagt een klein kalf over zijn schouders.

Eronder zijn twee jongens koeien aan het melken. De laatste jongen probeert de kalfjes tegen te houden die nog naar hun moeder willen om te drinken. Iemand anders, gezeten op een papyrusstoel, speent een biggetje van mond tot mond terwijl een kameraad een vaas vasthoudt met het vloeibare voedsel.

De noordwand is gedecoreerd met twee symmetrische scènes van Kagemni, jagend en vissend in het moeras tussen dikke, hoge papyrusstengels. Vogels vliegen tussen de planten en in het water zijn vele vissen te vinden. Mannen in kleine bootjes jagen op nijlpaarden met harpoenen en knuppels. De grote dieren kronkelen en brullen van de pijn. Verder bevinden zich in deze ruimte afbeeldingen van mannelijke dansers, vrouwelijke acrobaten en vrouwen die in hun handen klappen.

De volgende ruimtes zijn gedecoreerd met diverse begrafenis- en offerscènes. Bedienden dragen een deel van Kagemni’s begrafenisvoorwerpen en zes mannen trekken een slede voort met daarop de schrijn waarin zich het ka-beeld van Kagemni bevindt. Een processie van offerdragers met fruit, vogels, vazen met bloemen en bladen en manden vol met broden, vlees en groenten begeeft zich naar Kagemni. Tevens zijn hier afbeeldingen te vinden van volières, scènes over het vangen van vogels in een net en het gedwongen voederen van ganzen.

In een gedeeltelijk bewaard gebleven register is te zien hoe hyena’s worden vetgemest. De samenwerking van twee mannen is nodig om deze dieren te voeren. De een houdt het dier bij de poten vast terwijl de ander het voer in de mond propt. Een ander register toont hoe vee wordt gefokt in de stallen.

Dwangvoeding van hyena’s, mastaba van Kagemni, Sakkara.
Dwangvoeding van hyena’s,
mastaba van Kagemni, Sakkara.

De wanden van de grafkamer en die van de nis aan de westkant waar de sarcofaag zich bevindt, zijn gedecoreerd met afbeeldingen van offers en inscripties, inclusief een lange lijst van offergaven. De sarcofaag is versierd met Kagemni’s naam en titels. Het deksel is verschoven door rovers die het hebben opgetild en weer hebben laten vallen. Erin bevond zich een ernstig beschadigde houten kist, waarvan het deksel en de zijwanden op het lichaam van Kagemni waren gevallen.

De reeds in de oudheid geschonden mummie, overvloedig gewikkeld in linnen, lag met zijn hoofd naar het noorden en werd nog steeds omringd door twee grote albasten neksteunen en minstens drie stokken en houten ceremoniële scepters.Bezoek ook www.saqqara.nl

Lees ook: De mastaba van Kagemni – beschrijving

LdJ

Bronnen:
– Die mastaba des Gem-ni-kai – F.W. von Bissing
– Lexikon der Aegyptischen Baukunst – D. Arnold