Pioniers

  • Jan Insinger en de Leidse collectieJan Insinger en de Leidse collectie
    Jan Herman Insinger was een reiziger, fotograaf en kunstverzamelaar die bijna 40 jaar in Egypte heeft gewoond. Lees meer over zijn leven in het artikel ‘Het leven van Jan Insinger’. Vanaf 1882 heeft hij vele artefacten uit het oude Egypte verzameld en geschonken aan het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden. Dat hij die oudheden …
    Lees meer…
  • Het leven van Jean Emile Humbert 2Het leven van Jean Emile Humbert 2
    Deel 2: Agent in Italië Jean Emile Humbert.Collectie Universitaire bibliotheek, Leiden. Vanwege diverse omstandigheden twijfelt Jean Emile Humbert in 1825 om opnieuw naar Tunesië af te reizen. Lees hierover in het eerste artikel over Humbert. Daarbij komt ook dat zijn vrouw Thérèse Nijssen in 1825 overlijdt. Als koning Willem I in juni 1825 goedkeuring geeft voor de tweede …
    Lees meer…
  • Het leven van Jean Emile Humbert 1Het leven van Jean Emile Humbert 1
    Deel 1: Avonturen in Tunesië. Getekend portret van Jean Emile Humbert. Bron: RMO Jean Emile Humbert was een Nederlands militair ingenieur die als agent voor het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) een belangrijke rol speelde in de aankoop van diverse grote collecties aan het begin van de 19de eeuw. Humbert wordt op 28 juli 1771 geboren in Den Haag. …
    Lees meer…
  • Het leven van Jan InsingerHet leven van Jan Insinger
    Jan Insinger op 50-jarige leeftijd. Archief RMO. Jan Herman Insinger was een reiziger, fotograaf en kunstverzamelaar. Hij werd geboren op 12 mei 1854 in Amsterdam en kwam uit een welgestelde familie. Zijn overgrootvader was oprichter van de Insinger Bank in 1779 die tegenwoordig (2024) nog steeds bestaat. Jan Insinger is de oudste uit een gezin van zeven …
    Lees meer…
  • Het leven van Giovanni d’AnastasiHet leven van Giovanni d'Anastasi
    Olieverfportret van d’Anastasi uit 1860. Giovanni d’Anastasi (1780-1860) was een Griekse handelaar die bij ons bekend is geworden vanwege de aankoop van een grote collectie voorwerpen uit het oude Egypte die het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) bij hem deed in 1828. Lees meer over deze aankoop in het artikel “Giovanni d’Anastasi en de Leidse collectie”. d’Anastasi wordt …
    Lees meer…
  • Giovanni d’Anastasi en de Leidse collectieGiovanni d'Anastasi en de Leidse collectie
    Dubbelbeeld Maya en Merit.Collectie d’Anastasi. RMO, Leiden. Giovanni d’Anastasi (1780-1860) was een Griekse handelaar die bij ons bekend is geworden vanwege de aankoop van een grote collectie voorwerpen uit het oude Egypte die het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) bij hem deed in 1828. Lees meer over zijn leven in het artikel: “Het leven van Giovanni d’Anastasi“. In …
    Lees meer…
  • Champollion en de ontcijfering van het hiërogliefenschriftChampollion en de ontcijfering van het hiërogliefenschrift
    De steen van Rosetta met de naam van Ptolemaeus in drie talen, British Museum, Londen. Jean-François Champollion ontcijfert in 1822 het hiërogliefenschrift met behulp van de steen van Rosetta. Daar doet hij bijna twintig jaar over. Dat heeft diverse oorzaken. Champollions oudere broer Jacques-Joseph is historicus en archeoloog met een passie voor het oude Egypte. Jacques-Joseph meldt zich …
    Lees meer…