Piramides

  • Provinciale trappenpiramidesProvinciale trappenpiramides
    De piramide te El-Koela. Momenteel zijn er zeven trappenpiramides die bekend staan als ‘de provinciale trappenpiramides’. Wat precies het doel was van deze relatief kleine piramides is tot op heden niet duidelijk. Er wordt bijvoorbeeld verondersteld dat ze het geboorteland van de echtgenoten van de farao aanduiden, of dat deze piramides heilige plaatsen van Horus en …
    Lees meer…
  • Plateau van Gizeh – een introductiePlateau van Gizeh - een introductie
    De piramides op het plateau van Gizeh. Een paar kilometer ten zuiden van Caïro en slechts enkele meters verwijderd van het zuidelijkste stadsdeel, staan de enig overgebleven monumenten op de klassieke lijst met de zeven wereldwonderen: de piramiden. De oude Egyptenaren noemden een dergelijk piramideveld:  ‘iementet’, het westen of ‘chjeret netjer’, de begraafplaats. Gizeh was de noordelijkste …
    Lees meer…
  • Dodentempel en processieweg van OenasDodentempel en processieweg van Oenas
    De processieweg en de bootputten, piramidecomplex Oenas, Sakkara. Aan de oostzijde van de piramide bevond zich de dodentempel van Oenas, die vrijwel geheel is verwoest. Teti, de opvolger van Oenas, voltooide de tempel en liet zijn naam in de tempel aanbrengen ter herinnering aan zijn werk. De dodentempel werd vroeg in de twintigste eeuw gedeeltelijk opgegraven …
    Lees meer…
  • De trappenpiramide van DjoserDe trappenpiramide van Djoser
    De trappenpiramide van Djoser, Sakkara. De trappenpiramide van Djoser is gebouwd door een koning met de naam Horus Netjery-chet, die later de naam Djoser kreeg. De piramide en de daarbij behorende gebouwen zijn omgeven door een hoge omheiningsmuur uit heldere Toera-kalksteen. Deze muur, die ook wel ‘temenos’ wordt genoemd, volgt waarschijnlijk de vorm van de ommuring …
    Lees meer…
  • De rode piramide van SnofroeDe rode piramide van Snofroe
    De rode piramide van Snofroe, Dasjoer. Farao Snofroe was de eerste vorst van de vierde dynastie tijdens het Oude Rijk. Rond zijn 30ste regeringsjaar nam hij het besluit tot de bouw van een tweede piramide in Dasjoer. Na de trappenpiramide in Meidoem en de knikpiramide in Dasjoer werd dit zijn derde grote piramide. Deze werd een …
    Lees meer…
  • De piramide van WeserkafDe piramide van Weserkaf
    De noordzijde van de piramide van Weserkaf. De grote piramides in de 4de dynastie tijdens het Oude Rijk werden in Meidoem, Dasjoer en vervolgens in Gizeh gebouwd. De laatste farao van deze dynastie, Sjepseskaf, liet zijn reusachtige stenen mastaba echter in Zuid-Sakkara bouwen. Deze mastaba staat ook bekend als de Mastabat Faraoen (bank van de Farao). …
    Lees meer…
  • De piramide van TetiDe piramide van Teti
    De piramide en dodentempel van Teti, Noord-Sakkara. Teti was de eerste farao van de 6de dynastie. Hij volgde farao Oenas op, de laatste farao van de 5de dynastie. Een van zijn koninginnen was Ipoet, waarschijnlijk een dochter van Oenas. Een tweede vrouw was koningin Choeit. Beide vrouwen kregen een eigen piramide, noordwestelijk gelegen van die van Teti. Hoge …
    Lees meer…
  • De piramide van Snofroe in MeidoemDe piramide van Snofroe in Meidoem
    Doorsnede van de piramide van Snofroe, Meidoem. Farao Snofroe was de eerste vorst van de 4de dynastie tijdens het Oude Rijk. De eerste echte piramides werden door Snofroe gebouwd in Meidoem en Dasjoer. Omdat hij in totaal maar liefst drie piramides liet bouwen, was Snofroe de grootste piramidebouwer van het oude Egypte. Hij liet zijn arbeiders …
    Lees meer…
  • De piramide van OenasDe piramide van Oenas
    De zuidkant van de piramide van Oenas met de inscriptie van Chaëmwaset. De piramide van Oenas, de laatste farao van de 5de dynasie, ligt enkele honderden meters ten zuidwesten van het piramidecomplex van farao Djoser (3de dynastie). Net als alle andere piramiden uit de 5de dynastie verkeert ook die van Oenas in een slechte staat. Het …
    Lees meer…
  • De piramide van MenkaoeraDe piramide van Menkaoera
    De piramide van Menkaoera, Plateau van Gizeh. Farao Menkaoera was de vijfde vorst van 4de dynastie tijdens het Oude Rijk. Zijn piramide is de kleinste van de drie grote piramiden op het Plateau van Gizeh. Net als bij farao Chafra, werd de piramide van Menkaoera kleiner van omvang en zijn dodentempel groter. Hoewel de piramide van …
    Lees meer…
  • De piramide van ChoefoeDe piramide van Choefoe
    De Grote Piramide van Choefoe, plateau van Gizeh, Caïro. De piramide van Choefoe, ook wel de Grote Piramide genoemd, werd gebouwd door Choefoe. Hij was de zoon van Snofroe uit de 4de dynastie tijdens het Oude Rijk. Deze piramide werd in de oudheid al als een wonder gezien. Er werden ongeveer 2,3 miljoen blokken kalksteen gebruikt …
    Lees meer…
  • De piramide van ChafraDe piramide van Chafra
    De piramide van Chafra, plateau van Gizeh, Caïro. Op het plateau van Gizeh staan drie kolossale piramiden in een vrijwel diagonale lijn naast elkaar. De middelste is van Chafra, de vierde koning van de 4de dynastie tijdens het Oude Rijk. Deze piramide werd in de oudheid ‘Chafra is Groot’ genoemd. De piramide is tegenwoordig 136,5 meter …
    Lees meer…
  • De knikpiramide van SnofroeDe knikpiramide van Snofroe
    De knikpiramide van Snofroe, Dasjoer. Farao Snofroe was de eerste farao uit de 4de dynastie tijdens het Oude Rijk. In zijn 5de regeringsjaar verhuisde hij van Meidoem naar het veertig kilometer noordelijker gelegen Dasjoer. Wat hiervan de reden was, is niet geheel duidelijk. Waarschijnlijk was het gebied rond Dasjoer een betere uitvalsbasis om handel te drijven …
    Lees meer…