Rotsgraven

  • Het koningsgraf van HoremhebHet koningsgraf van Horemheb
    Horemheb met Anoebis en Isis, KV 57, Dal der Koningen, Loeksor. Horemheb is de 15de farao van de 18de dynastie volgens de Koningslijst. Voordat Horemheb farao werd, was hij generaal in het leger van Toetanchamon. In die periode had hij al een generaalsgraf laten aanleggen in Sakkara. Maar toen hij farao werd, werd er voor hem …
    Lees meer…
  • Het graf van ToetanchamonHet graf van Toetanchamon
    Het voorvertrek bij de ontdekking van het graf, Griffith Institute, Oxford. In het hart van het Dal der Koningen ligt KV 62, het graf van Toetanchamon. Het is wellicht het beroemdste graf van Egypte. Het werd in november 1922 ontdekt door de Engelse egyptoloog Howard Carter (1874 – 1939) en de ontdekking werd meteen wereldnieuws. Het …
    Lees meer…
  • Het graf van Thoetmoses IIIHet graf van Thoetmoses III
    Voorvertrek van het graf van Thoetmoses III, KV 34, Dal der Koningen, Loeksor. Het graf (KV 34) van farao Thoetmoses III uit de 18de dynastie is in 1898 ontdekt door werklieden van Victor Loret (1859 – 1946), onder leiding van inspecteur Hosni. Het graf werd heel anders opgebouwd dan de voorgaande graven in het Dal der …
    Lees meer…
  • Het graf van SenneferHet graf van Sennefer
    Plafond met geometrische motieven in het graf van Sennefer. Op de westoever van de Nijl bij Loeksor, in de heuvels van Qoernet Moeraï, Sjeich Abd el-Qoerna, Assasif, el-Chocha en Dra Aboe el-Naga bevinden zich de graven van de edelen. Vanaf de 18de dynastie lieten hier zo’n vijfhonderd jaar lang hoge ambtenaren hun privégraven aanleggen. Een van …
    Lees meer…
  • Het graf van SennedjemHet graf van Sennedjem
    Sennedjem speelt samen met zijn vrouw het senet-spel. Voorstelling op de deurvleugel. Egyptisch Museum, Caïro. Sennedjem was ‘een dienaar in de plaats van de waarheid’ ten tijde van de farao’s Sethy I en Ramses II uit de 19de dynastie. Hij was een van de vele arbeiders die aan de graven in het Dal der Koningen …
    Lees meer…
  • Het graf van Ramses IIHet graf van Ramses II
    Rechts op de foto de ingang van het graf van Ramses II. Met een oppervlakte van ongeveer 686 m² is het graf van Ramses II (KV 7) één van de grootste graven in het Dal der Koningen. Het graf is gelegen in het centrale gedeelte van het dal. Sporen van vuur en potscherven die zijn aangetroffen …
    Lees meer…
  • Het graf van Ramses IHet graf van Ramses I
    Farao Ramses I vergezeld door Horus en Anoebis. Farao Ramses I was de eerste vorst van de 19de dynastie tijdens het Nieuwe Rijk. Hij besteeg de troon pas op late leeftijd. Dat is wellicht de reden dat er voor hem uit voorzorg slechts een kleine graftombe (KV 16) is aangelegd in het Dal der Koningen. Dan …
    Lees meer…
  • Het graf van Ramose (TT 55)Het graf van Ramose (TT 55)
    Reliëfvoorstelling uit het graf van Ramose, Loeksor. Ramose was vizier en burgemeester van Thebe tijdens de laatste regeringsjaren van Amenhotep III en de eerste jaren van Amenhotep IV/Achnaton tijdens het Nieuwe Rijk. Daarnaast was hij onder andere de hoofdopzichter van de koninklijke werken en opzichter van de priesters. Ramose was van noordelijke afkomst. Zijn vader Nebi …
    Lees meer…
  • Het graf van PasjedoeHet graf van Pasjedoe
    Boomgodin Noet schenkt een plengoffer over Pasjedoe. Direct ten westen van het arbeidersdorp Deir el-Medina in Loeksor liggen op een helling de graven van de ambachtslieden die werkten in het Dal der Koningen. Deze arbeidersgraven zijn direct in de rotsen uitgehakt. In de graven werden hele gezinnen begraven. Een van die graven is van de arbeider Pasjedoe …
    Lees meer…
  • Het graf van Nacht (TT 52) – decoraties deel 2Het graf van Nacht (TT 52) - decoraties deel 2
    Blinde harpspeler, vrouwen delen alruinbessen, graf van Nacht, TT 52, Loeksor. De linkerzijde van de achterwand van het graf van Nacht (TT 52) uit het Nieuwe Rijk is zwaar beschadigd maar bevat een aantal prachtige afbeeldingen van het ‘Mooie Dalfeest’. Het bovenste nog zichtbare register toont prachtige scènes met sieraden en pruiken met haarbanden uitgedoste dames …
    Lees meer…
  • Het graf van Nacht (TT 52) – decoraties deel 1Het graf van Nacht (TT 52) - decoraties deel 1
    Mannen snijden een poot van een koe af, TT 52, Loeksor. Het graf van Nacht (TT 52) uit het Nieuwe Rijk is voorzien van prachtige levendige decoraties, uitgevoerd in veel verschillende kleuren. De afbeeldingen zijn geen weergave van de dagelijkse werkzaamheden van de grafeigenaar maar bevatten onder andere landbouwtaferelen en scènes van begrafenisbanketten. Iedere scène wordt …
    Lees meer…
  • Het graf van Nacht (TT 52) – algemene introductieHet graf van Nacht (TT 52) - algemene introductie
    Nacht en zijn vrouw Taoey, TT 52, Loeksor. In 1889 werd in de heuvels van Sjeich Abd el-Qoerna het graf van Nacht ontdekt door de Franse egyptoloog Eugène Grébaut (1846 – 1915). Het bestaan van het graf was overigens al een aantal jaren bekend bij de lokale bewoners. Tussen 1907 en 1910 is het graf in …
    Lees meer…
  • Het graf van MerenptahHet graf van Merenptah
    Merenptah voor Ra-Horachte, KV 8. Farao Merenptah (19de dynastie) was de opvolger en zoon van Ramses II en zijn vrouw Isisneferet. De mummie van Merenptah lag niet in zijn eigen graf, maar is samen met de mummies van andere farao’s in 1898 door Victor Loret gevonden in een cachette in het graf van Amenhotep II (KV …
    Lees meer…
  • Het graf van Joeya en ToeyaHet graf van Joeya en Toeya
    Het mummiemasker van Joeya, Egyptisch Museum, Caïro. Enkele jaren voor de spectaculaire ontdekking van het graf van Toetanchamon werd in 1905 een ander ongeschonden graf gevonden in het Dal der Koningen: het graf van Joeya en Toeya (KV 46) uit het Nieuwe Rijk. Dit graf bevatte net als dat van Toetanchamon een vrijwel volledige grafinventaris. Dat deze …
    Lees meer…
  • Het graf van farao EjeHet graf van farao Eje
    De grafkamer van Eje, KV 23, Dal der Koningen, Loeksor. Het graf voor farao Eje (KV 23) uit het Nieuwe Rijk ligt aan het eind van de ca. twee kilometer lange weg door de ruige westelijke vallei, voorbij het graf van farao Amenhotep III (KV 22). Eje was betrekkelijk kort aan de macht en het lijkt …
    Lees meer…
  • Het graf van ChaëmhatHet graf van Chaëmhat
    Grafeigenaar Chaëmhat (TT 57), Loeksor. In de Thebaanse heuvels in Loeksor ligt het graf van Chaëmhat (TT 57). Zijn graf is in 1842 ontdekt door een Britse amateur-archeoloog George Lloyd (1820 – 1885), in samenwerking met de Franse egyptoloog Achille Émile Théodore Prisse d’Avennes (1807 – 1879). Chaëmhat was ‘opzichter van de Graanschuren van Opper- en …
    Lees meer…
  • Het graf van AnchtifiHet graf van Anchtifi
    Overzicht van het graf van Anchtifi, El-Moalla. Anchtifi was gouwvorst van de derde Opper-Egyptische gouw van Hiërakonpolis  tijdens de 10de dynastie, gedurende de Eerste Tussenperiode. Egypte was na het Oude Rijk wederom verdeeld geraakt. Dit was een periode van onrust en politieke instabiliteit. In de Delta waren Aziaten het land binnengevallen. De macht in de rest …
    Lees meer…
  • Het Dal der KoninginnenHet Dal der Koninginnen
    Luchtfoto van het Dal der Koninginnen. Het Dal der Koninginnen werd tijdens het Nieuwe Rijk gebruikt als begraafplaats voor koninklijke echtgenotes, prinsessen en prinsen. De Oudegyptische benaming voor het dal is ‘Ta-set-neferoe’, de ‘plaats van schoonheid’. Aan de voet van een van de heuvels in het dal ligt een grot. Wanneer het regende, liep het water …
    Lees meer…
  • Het Dal der KoningenHet Dal der Koningen
    Luchtfoto van het Dal der Koningen, Loeksor. Het Dal der Koningen was de koninklijke begraafplaats tijdens het Nieuwe Rijk. Van de 32 koningen uit de 18de tot en met de 20ste dynastie zijn er in het Dal der Koningen tenminste 26 begraven. Het dal dat zich ongeveer een kilometer ten westen van de Nijlvlakte bij Loeksor …
    Lees meer…
  • Het Dal der EdelenHet Dal der Edelen
    Luchtfoto necropool Sjeich Abd el-Qoerna en El-Chocha. Op de westoever van de Nijl bij Loeksor (het oude Thebe), gelegen tussen de vruchtbare groene strook en de droge woestijnheuvels met het Dal der Koningen, bevindt zich het Dal der Edelen. Vanaf de 18de dynastie lieten hier gedurende vijfhonderd jaar hoge ambtenaren hun privégraven aanleggen. De heuvels van …
    Lees meer…
  • Graf van Sethy IGraf van Sethy I
    Hathor en Sethy I, reliëfschildering uit KV 17, Louvre, Parijs. Sethy I was de tweede farao van de 19de dynastie. Het graf van Sethy I, KV 17, is het langste (120 meter) en het diepste in het Dal der Koningen. Het wordt ook wel het graf van Belzoni genoemd naar zijn ontdekker, de uit Padua afkomstige avonturier Giovanni …
    Lees meer…
  • Graf van Nefertari – decoratiesGraf van Nefertari  – decoraties
    Nefertari biedt stoffen aan voor de god Ptah, graf van Nefertari, Dal der Koninginnen. Op de latei boven de ingang van het graf van koningin Nefertari bevindt zich een afbeelding van de gele zonneschijf waarin zich de zwarte scarabee Chepri bevindt. De zon wordt geflankeerd door twee oedjatogen en de aanbiddende godinnen Isis en Nephtys. Deze voorstelling …
    Lees meer…
  • Graf van Nefertari – beschrijvingGraf van Nefertari  - beschrijving
    Graf van Nefertari, detail van Nefertari en de godin Isis. Het graf van Nefertari, QV 66, is wellicht één van de mooiste graven van Thebe. Het is ontdekt in 1904 door Ernesto Schiaparelli in het Dal der Koninginnen. Helaas was het graf leeggeroofd en waren slechts enkele restanten van de grafinventaris achtergebleven, waaronder een gedeelte van …
    Lees meer…
  • Fraser tombsFraser tombs
    Fraser Tombs, graf van Ny-Ka-Anch. Ongeveer twee kilometer ten zuidoosten van het huidige Tihna el-Gebel liggen de oudste rotsgraven van Opper-Egypte. Deze begraafplaats uit het Oude Rijk bestaat uit vijftien graven, de zogenaamde Fraser Tombs. ze zijn vernoemd naar de Engelse civiel ingenieur George W. Fraser, de eerste onderzoeker die het gebied in 1893 uitgebreid in …
    Lees meer…
  • Decoraties in het graf van ToetanchamonDecoraties in het graf van Toetanchamon
    Decoraties op de noordwand van het graf. De enige decoraties in het graf van Toetanchamon bevinden zich in de grafkamer. Rondom langs het plafond is het pet-teken aangebracht, de hiëroglief voor hemel. De wanden van de grafkamer zijn voorzien van een okergele ondergrond als symbool voor goud. De bruine spikkels in deze laag zijn ontstaan …
    Lees meer…
  • De Ibiscatacomben bij Toena el-GebelDe Ibiscatacomben bij Toena el-Gebel
    Ibiscatacomben, Toena el-Gebel, Egypte. De ibiscatacomben bij Toena el-Gebel zijn een enorm onderaards stelsel van gangen en vertrekken waarvan tot op heden ongeveer drie kilometer in kaart is gebracht, strekt zich uit rond de necropool van Toena el-Gebel. Vanaf de Late Periode tot in de Romeinse Tijd gold dit labyrint als de begraafplaats voor de gemummificeerde heilige …
    Lees meer…
  • De grafschacht van koningin HetepheresDe grafschacht van koningin Hetepheres
    Stoel uit het graf van Hetepheres, Egyptisch museum, Caïro. In 1925 deed de fotograaf van de ‘Harvard University – Boston Museum of Fine Arts expeditie’ een ontdekking op het Plateau van Gizeh. Per toeval stuitte hij bij het zoeken naar een goede plaats voor zijn statief op een ongewoon stukje gips. Toen het gips was weggehaald, …
    Lees meer…
  • De bouw van de gravenDe bouw van de graven
    Miniatuurgereedschap, RMO, Leiden. Aan het begin van de regering van een nieuwe farao uit het Nieuwe Rijk werd door de vizier en koninklijke architecten bepaald waar het graf voor de koning moest komen. Zij deden dit op gevoel, de Egyptenaren beschikten niet over apparatuur om de kwaliteit van het gesteente te bepalen. Het kwam voor dat …
    Lees meer…
  • Cachette DB 320 – historieCachette DB 320 - historie
    De locatie van graf DB 320. De cachette DB 320 is bekend vanwege de vele mummies die erin zijn aangetroffen. Een groot aantal daarvan betreft de mummies van de farao’s uit het Nieuwe Rijk, zoals Ahmose I, Thoetmoses I, II en III en Ramses I, II en III. De letters DB staan voor Deir el-Bahri, de …
    Lees meer…
  • Cachette DB 320 – beschrijvingCachette DB 320 - beschrijving
    Gaston Maspero en Émile Brugsch bij de ingang van DB 320. Vanaf 1875 verschenen er in de kunsthandel in Loeksor steeds meer objecten van nog niet eerder bekende personen uit de oudheid. De Franse egyptologen Auguste Mariette (1821 – 1881) en Gaston Maspero (1846 – 1916) waren rond die tijd na elkaar directeur van de Egyptische …
    Lees meer…