Rituelen

  • Het Sokar-festivalHet Sokar-festival
    De processie met de henoe-bark, tempel van Ramses III, Medinet Haboe. Het Sokar-festival was een religieus feest dat in het teken van nieuw leven stond. Het vond plaats aan het eind van de vierde maand van achet, het overstromingsseizoen. Het Sokar-festival luidde de komst van peret in, het seizoen waarin de gewassen uitkomen. Het was een feest van vernieuwing; van …
    Lees meer…
  • Het Sed-festival (Heb Sed)Het Sed-festival (Heb Sed)
    Het Sed-festival van koning Den, British Museum, Londen. Het Heb Sed oftewel Sed-festival is een koningsfeest dat zijn oorsprong vindt in de Predynastische Periode. Hoewel het Sed-festival gedurende bijna de gehele Egyptische geschiedenis is gevierd, zijn er relatief weinig bronnen die ons meer informatie kunnen verschaffen over de daadwerkelijke inhoud van het feest. Daarnaast is de overgeleverde informatie …
    Lees meer…
  • Het Opet-festivalHet Opet-festival
    Scène uit het Opet-festival: de kroning van Hatsjepsoet met atef-kroon door Amon-Ra, Rode Kapel van Hatsjepsoet, Karnak. In de tweede maand van het achet-seizoen, de overstromingstijd, werd het Opet-festival gevierd. Dit feest ter ere van de Thebaanse goden Amon-Ra, Moet en Chonsoe was niet gekoppeld aan de kosmische kalender, maar aan de burgerlijke kalender. Hierdoor kon het festival ook …
    Lees meer…
  • Het Mooie DalfeestHet Mooie Dalfeest
    Het Mooie Dalfeest, Heb nefer en inet, was een jaarlijks terugkerend festival. Het vond plaats bij nieuwe maan in de tweede maand van het sjemoe-seizoen, de droogtetijd. Dat komt ongeveer overeen met onze maand mei. Waarschijnlijk is Amenemhat I de farao die dit festival is begonnen. Tijdens het feest bracht Amon een bezoek aan Deir el-Bahri, in die tijd aan …
    Lees meer…
  • Het MondopeningsritueelHet Mondopeningsritueel
    Het mondopeningsritueel, dodenboek Hoenefer, British Museum, Londen. Het mondopeningsritueel  wpt r (wepet er) in het Egyptisch, vormt een van de belangrijkste onderdelen van het Egyptische begrafenisritueel. Het eerste daarvan is het mummificatieproces. Het mondopeningsritueel vormt juist het laatste onderdeel. Het zorgde ervoor dat de overledene tot leven werd gewekt in het Dodenrijk. Hij zou daar weer over …
    Lees meer…