Godentempels

  • Speos ArtemidosSpeos Artemidos
    Speos Artemidos, de tempel van Pachet. Speos Artemidos is de moderne naam van de tempel van Pachet en is de Griekse naam voor ‘Grot van Artemis’. Deze naam is te danken aan de Grieken die de leeuwin Pachet zagen als Artemis, hun godin van de jacht. De Egyptenaren plaatsten haar echter aan de zijde van een verschijningsvorm van de …
    Lees meer…
  • Godentempels – een introductieGodentempels - een introductie
    Sfinxen en eerste pyloon tempel van Loeksor. Een tempel bestemd voor de verering van een god of godin, werd gezien als het huis van de godheid ‘per netjer’ of ‘hoet netjer’: De term per netjer verwijst naar het tempeldomein dat naast de godentempel meestal een groot aantal economische en administratieve voorzieningen omvatte die als geheel het huishouden …
    Lees meer…
  • De tempels van Ramses II te Aboe SimbelDe tempels van Ramses II te Aboe Simbel
    De tempel van Ramses II, Aboe Simbel. De tempels van Ramses II uit de 19de dynastie werden tijdens zijn regeerperiode in de rotsen bij Aboe Simbel uitgehakt. De grootste tempel was gewijd aan de goden Ra-Horachte, Amon-Ra, Ptah en de vergoddelijkte Ramses II. De tweede, kleinere tempel was gewijd aan de godin Hathor en aan Nefertari, …
    Lees meer…
  • De tempel van Ramses II in Wadi es-SeboeaDe tempel van Ramses II in Wadi es-Seboea
    Overzichtsfoto van de tempel van Ramses II in Wadi es-Seboea. Dankzij een reddingscampagne van UNESCO begin jaren ’60 van de vorige eeuw, is een aantal tempels afgebroken en opnieuw opgebouwd. Deze dreigden overstroomd te raken door het water van een stuwmeer dat ontstond door de bouw van de Assoeandam. Eén van deze tempels is gebouwd ten tijde van …
    Lees meer…
  • De tempel van Opet te KarnakDe tempel van Opet te Karnak
    Opettempel, tempel van Karnak, Loeksor. De tempel voor de nijlpaardgodin Opet bevindt zich binnen het tempelcomplex van Karnak te Loeksor. De huidige tempel is gebouwd over een eerder bouwwerk Amenhotep II uit de 18de dynastie tijdens het Nieuwe Rijk. De nu zichtbare delen van de tempel dateren echter uit de tijd van Ptolemaeus VIII Euergetes II. …
    Lees meer…
  • De tempel van Monthoe in Medamoed – Ptolemaeën Tijd tot en met Romeinse TijdDe tempel van Monthoe in Medamoed - Ptolemaeën Tijd tot en met Romeinse Tijd
    De tempel van Monthoe gezien vanaf de oude aanlegsteiger, Medamoed. In de Ptolemaeën Tijd is de gehele tempel van Monthoe in Medamoed vervangen door een nieuwe tempel. In tegenstelling tot de tempel uit het Middenrijk die meer noord-zuid gericht was, lag de nieuwe tempel oost-west gericht. Ongeveer 150 meter ten westen van de ingang liggen de …
    Lees meer…
  • De tempel van Monthoe in Medamoed – Eerste Tussenperiode tot het Nieuwe RijkDe tempel van Monthoe in Medamoed - Eerste Tussenperiode tot het Nieuwe Rijk
    Restanten van de hypostyle hal, tempel van Monthoe, Medamoed. Medamoed, in de oudheid bekend onder de naam Madoe   was een voorstad van Thebe en vormde de noordelijke grens van de Thebaanse provincie. Middenin het dorpje, op de oostoever van de Nijl zo’n acht kilometer ten noordoosten van Loeksor, ligt de tempel van Monthoe. De huidige restanten van …
    Lees meer…
  • De tempel van Monthoe in El-TodDe tempel van Monthoe in El-Tod
    Tempel van Monthoe in El-Tod, gezien vanaf de niet voltooide toegangspoort. In het hart van het plaatsje El-Tod bevinden zich de restanten van de tempel van Monthoe. El-Tod ligt op de oostoever van de Nijl tegenover Armant, zo’n twintig kilometer ten zuiden van Loeksor. In de oudheid was El-Tod bekend onder de naam Djerty en in …
    Lees meer…
  • De tempel van Moet te KarnakDe tempel van Moet te Karnak
    Beelden van Moet als Sachmet, tempel van Moet te Karnak. Ten zuiden van de Amontempel in Karnak ligt de tempel van Moet, in de oudheid Isjeroe genaamd. Moet was de metgezel van Amon en koningin van de goden. Ze werd afgebeeld als een vrouw, soms met een leeuwinnenkop. Vanaf de Amontempel liep een grote processieweg, geflankeerd door …
    Lees meer…
  • De tempel van LoeksorDe tempel van Loeksor
    Eerste pyloon van de tempel van Loeksor. De tempel van Loeksor ligt midden in het centrum van de moderne stad Loeksor. Via een drie kilometer lange sfinxenlaan is de tempel verbonden met de tempel van Karnak. De Egyptenaren noemden de tempel: ‘ipet resyt’, ‘de zuidelijke harem’. Hij was gewijd aan de Thebaanse drie-eenheid Amon, Moet en Chonsoe. …
    Lees meer…
  • De tempel van KarnakDe tempel van Karnak
    De sfinxenallee voor de tempel van Karnak. De tempel van Karnak is het grootste tempelcomplex van Egypte. De oude Egyptenaren noemden Karnak  ‘ipet soet’, ‘meest heilige der plaatsen’. Karnak is de Arabische naam voor het dorp dat naast de tempel ligt. Het woord betekent ‘versterkte nederzetting’. Een beschrijving die mogelijk opkwam bij de eerste moslimbezoekers bij …
    Lees meer…
  • De tempel van Deir el-HaggarDe tempel van Deir el-Haggar
    De tempel van Deir el-Haggar, Dachla- oase. Op circa tien kilometer van El-Kasr in de Dachla oase ligt één van de meest complete bouwwerken uit de Romeinse Tijd van deze oase: de tempel van Deir el-Haggar. In de nabije omgeving van deze tempel zijn bewijzen te vinden van Romeinse landbouw, met name restanten van duiventillen. Binnen …
    Lees meer…
  • De tempel van Chonsoe te KarnakDe tempel van Chonsoe te Karnak
    Tempel van Chonsoe, tempelcomplex Karnak, Loeksor. De tempel van Chonsoe bevindt zich in het het ommuurde domein van Amon binnen het tempelcomplex van Karnak. Hij ligt bijna tegen de zuidwestelijke muur aan, naast de negende en tiende pyloon van de Amontempel. Chonsoe , de maangod, was de zoon van Amon en Moet. Met z’n drieën vormden …
    Lees meer…
  • De tempel van Beit el-WaliDe tempel van Beit el-Wali
    Detailvoorstelling van een Nubische die haar kinderen in een mand meevoert op haar rug, tempel van Beit el-Wali. De kleine rotstempel van Beit el-Wali is gesticht onder Ramses II. Het heiligdom is tijdens de Nubische Reddingsoperatie van UNESCO verplaatst en ligt nu in een kunstmatige rotsheuvel achter de tempel van Kalabsja op het eiland Nieuw Kalabsja. De tempel is …
    Lees meer…
  • De stad Baset (Boebastis) en de tempel van BastetDe stad Baset (Boebastis) en de tempel van Bastet
    De opgravingssite Per-Bastet vanuit de lucht, Tell Basta. De Oudegyptische stad   Baset, het tegenwoordige Tell Basta, ligt in het noorden van Egypte, langs een zij-arm van de Nijl, vlakbij het huidige Zagazig. De stad lag op een strategisch punt op de karavaanroute van Memfis naar de Sinaïwoestijn. Vanaf de 4de dynastie was het al een belangrijke stad …
    Lees meer…
  • De orakeltempel van Amon – beschrijving van de tempelDe orakeltempel van Amon – beschrijving van de tempel
    De Amontempel, Siwa-oase. De orakeltempel van Amon is opgetrokken in een Egyptisch-Griekse mengstijl. Het metselwerk geeft aan dat er Griekse bouwmeesters aan het werk zijn geweest. De orakeltempel bestaat uit een open voorhof van 22 bij 11 meter met een façade van 8 meter hoog. De façade heeft een typisch Egyptische kroonlijst van 2,22 meter breed. …
    Lees meer…
  • De orakeltempel van Amon in de Siwa-oase – geschiedenisDe orakeltempel van Amon in de Siwa-oase - geschiedenis
    Restanten van de moskee. Ingang van de oude stad Aghoermi. Te midden van groene dadelpalmbossen, boven op een heuvel met prachtig uitzicht over de oase Siwa, bevindt zich de orakeltempel van Amon. De heuvel, ongeveer vier kilometer buiten de huidige stad Siwa bood niet alleen plaats aan de tempel. Tot 1926 lag hier tevens de oude stad …
    Lees meer…
  • De HibistempelDe Hibistempel
    De Hibistempel, Charga oase, West-Egypte. Verscholen achter een palmbos langs de woestijnweg in de Charga oase, ligt de Hibistempel op zo’n twee kilometer ten noorden van de hoofdstad El-Charga. Het is de grootste en best bewaard gebleven tempel uit de Perzische Tijd in Egypte. De tempel behoorde tot de oude hoofdstad    (Hebet) dat ‘de ploeg’ betekent. …
    Lees meer…