- Sjabti’s
Sjabti van Toetanchamon,Egyptisch Museum, Caïro.
Sjabti’s zijn beeldjes die behoren tot de grafinventaris van de overledene. Ze zijn gemaakt van diverse materialen: hout, faience en diverse steensoorten. De vroegste sjabti’s zijn vervaardigd uit een eenvoudige houten tak, waarvan een van de uiteinden in de vorm van een mensenhoofd was gesneden. De kleinste sjabti’s zijn enkele centimeters groot, de grootsten …
Lees meer… - Het Narmerpalet
Voorzijde van het Narmerpalet,Egyptisch Museum, Caïro.
Het beroemde palet van Narmer is gevonden in 1898 door James Quibell vlak bij de tempel in Hiërakonpolis. Het Narmerpalet wordt gedateerd rond 3.000 voor Christus. Hoewel het palet behoort tot de categorie schminkpaletten, dat wil zeggen een palet voor het mengen van cosmetica, is het als zodanig waarschijnlijk nooit gebruikt. Waarschijnlijk was het …
Lees meer… - De ogen van Horus
Amulet oedjat-oog, Metropolitan Museum of Art, New York.
Al vanaf de vroegste historie van het oude Egypte worden de zon en de maan beschouwd als de ogen van de valkgod Horus. Het rechteroog is het zonneoog, verbonden met de zonnegod Ra. Het wordt daarom ook wel het oog van Ra genoemd. Het linkeroog is het maanoog …
Lees meer… - De gedenkscarabeeën van Amenhotep III
Bovenzijde Teje scarabee, RMO, Leiden.
Karakteristiek voor de regeerperiode van Amenhotep III zijn grote gedenkscarabeeën die aan de onderkant inscripties bevatten om de grote daden van Amenhotep III te herdenken. Er zijn meer dan tweehonderd exemplaren gevonden. Ze variëren in omvang van 4,7 cm tot 11 cm. Ze zijn allemaal van blauw of groen faience (een …
Lees meer…