Goden

  • Katachtige goden in het oude EgypteKatachtige goden in het oude Egypte
    De godin Mestjet, stèle uit Abydos, 21ste dynastie,KMKG Brussel. In het artikel Wilde katten in het oude Egypte staat beschreven welke acht wilde kattensoorten voorkwamen in het oude Egypte. Van deze katachtigen waren de Afrikaanse wilde kat en de leeuw de enige katachtigen die geassocieerd werd met goden. Van de zonnegod Ra is bekend dat hij de …
    Lees meer…
  • De vier HoruszonenDe vier Horuszonen
    Kanopenkruiken, Rijksmuseum van Oudheden, Leiden. De eerste meldingen van deze vier goden komen uit de Piramideteksten. Daarin worden Amset, Hapy, Doeamoetef en Kebehsenoef niet alleen de zonen maar ook de ‘zielen’ van Horus genoemd. Ook worden zij de ‘vrienden van de koning’ genoemd. In deze teksten wordt ook vermeld dat zij de overleden vorst helpen bij …
    Lees meer…
  • De god SethDe god Seth
    De god Seth was de god van chaos, geweld en verwarring. Al vanaf de pre-dynastische periode vinden we attestaties van hem terug en hij werd vereerd tot de 25ste dynastie. De woestijnen en afgelegen gebieden van Egypte werden gezien als de voornaamste verblijfplaats van Seth. Deze gebieden stonden bekend om hun onaangename karakter en onvruchtbaarheid. …
    Lees meer…
  • De god SerapisDe god Serapis
    Serapis, Rijksmuseum van Oudheden, Leiden. Tijdens de regering van Ptolemaeus I tijdens de Hellenistische Periode werd de Griekse bevolking aangemoedigd om zich in Alexandrië te vestigen. Om een brug te vormen tussen de religie en cultuur van de Grieken en die van de Egyptenaren werd er een nieuwe cultus gesticht. Een nieuwe drie-eenheid werd gevormd door …
    Lees meer…
  • De god RaDe god Ra
    Ra-Horachte in het graf van Nefertari, QV66, Dal der Koninginnen. De god Ra is het meest bekend in zijn rol als zonnegod. Zijn naam is het Egyptische woord voor zowel ‘zon’ als ‘dag’. In de loop van de Egyptische geschiedenis zijn aan de godheid vele eigenschappen toegeschreven. Mythologische verhalen geven een beeld van een Egyptische oppergod die verschillende rollen …
    Lees meer…
  • De god PtahDe god Ptah
    Ptah-Sokar-Osiris, Rhode Island School of Design Museum, Providence USA. Ptah was de lokale god van de stad Memfis en hij is een van de oudste Egyptische goden. Volgens de scheppingsmythe van Memfis schiep hij eerst zichzelf en creëerde daarna de andere negen belangrijke goden van de Enneade. Hij deed dit door de goden met zijn hart …
    Lees meer…
  • De god OsirisDe god Osiris
    Osiris, graf van Sennedjem, Loeksor. Eén van de belangrijkste goden uit het oude Egypte was Osiris. De god van het dodenrijk, wederopstanding en vruchtbaarheid. Zijn verering zou over een periode van ruim 2000 jaar voortduren. Er zijn dan ook vele heiligdommen door heel het land voor deze god gebouwd. Eén van de belangrijkste heiligdommen is de …
    Lees meer…
  • De god MonthoeDe god Monthoe
    De god Monthoe (Mentjoe) wordt meestal afgebeeld als een menselijke gestalte met een valkenkop met daarop een zonneschijf en twee veren. Hij werd voornamelijk vereerd in Armant. Deze cultusplaats ligt zo’n 19 kilometer ten zuiden van Loeksor, het oude Thebe, op de westoever van de Nijl. Monthoe wordt voor het eerst genoemd in de …
    Lees meer…
  • De god HorusDe god Horus
    De god Horus, graf van Horemheb, Dal der Koningen, Loeksor. De god Horus was één van de eerste goden in het oude Egypte. De predynastische heersers werden omschreven als ‘de volgelingen van Horus. Al vroeg in het Oude Rijk werd hij als valk afgebeeld. Het is dan ook waarschijnlijk dat eerdere afbeeldingen van valken de god …
    Lees meer…
  • De god HapiDe god Hapi
    De Nijlgod Hapi, Tempel van Ramses II, Abydos. De god Hapi wordt in het oude Egypte geassocieerd met de overstroming van de Nijl. Ieder jaar trad de Nijl buiten zijn oevers en liet het vruchtbare slib achter op de oevers van de rivier. De oude Egyptenaren waren voor hun levensonderhoud afhankelijk van de overstromingen van de Nijl. …
    Lees meer…
  • De god GebDe god Geb
    Geb, graf van Tawosreten Sethnacht, KV 14, Dal der Koningen, Loeksor. De aardgod Geb is de zoon van de god Sjoe en de godin Tefnoet. Samen met zijn zus Noet, de hemelgodin, verwekt Geb twee tweelingen. De eerste tweeling is Osiris en Isis. De tweede tweeling is Seth en Nephtys. De god Geb is een van …
    Lees meer…
  • De god BesDe god Bes
    De god Bes, Allard Pierson Museum, Amsterdam. Bes was een van de meest geliefde goden uit het Egyptisch pantheon, vooral in de Ptolemaeën Tijd en de Romeinse Tijd is de god erg populair onder het gewone Egyptische volk. De herkomst van de god Bes is niet helemaal duidelijk. Zijn naam Bes heeft waarschijnlijk betrekking op meer goden …
    Lees meer…
  • De god AtonDe god Aton
    Aton als mens met een valkenkop en een zonneschijf. Reliëf uit de tempel van Karnak, Neues Museum, Berlijn. Het woord ‘aton’ is uit het Oude Rijk bekend als een aanduiding voor de zichtbare zonneschijf. Het wordt voor het eerst gebruikt in de Aboesir papyri uit de 5de dynastie. Daar verwijst het woord echter naar een onderdeel van een cultusvoorwerp dat de vorm …
    Lees meer…
  • De god AmonDe god Amon
    Amon als ramsfinx in Karnak, Loeksor. De god Amon wordt meestal afgebeeld als een mens. Hij draagt daarbij zijn eigen specifieke kroon die bestaat uit een twee gestileerde struisvogelveren. Soms wordt hij afgebeeld met een ramskop. De ram en de gans waren de heilige dieren van Amon.  De god Amon is het meest bekend van het grote …
    Lees meer…