Het graf van Nacht (TT 52) – decoraties deel 1

Mannen snijden een poot van een koe af, TT 52, Loeksor.
Mannen snijden een poot van een koe af,
TT 52, Loeksor.

Het graf van Nacht (TT 52) uit het Nieuwe Rijk is voorzien van prachtige levendige decoraties, uitgevoerd in veel verschillende kleuren. De afbeeldingen zijn geen weergave van de dagelijkse werkzaamheden van de grafeigenaar maar bevatten onder andere landbouwtaferelen en scènes van begrafenisbanketten.

Iedere scène wordt omgeven door een kaderlijn en de bovenrand is voorzien van een zogenaamd chjekerfries. Het plafond is voorzien van een tapijtmotief waarbij het lijkt of een geweven tapijt tussen bruine houten balken is gespannen.

Aan weerszijden van de ingang bevindt zich een afbeelding van de grafeigenaar die samen met zijn echtgenote Taoey offers brengt aan diverse goden. Vanwege haar functie als zangeres houdt Taoey in de ene hand een sistrum vast en in de andere een menat. De offergaven bestaan onder andere uit druiven, gevogelte, groenten (sla en komkommer), brood, vlees en vazen met olie en zalf. Bij de afbeelding direct rechts na de ingang bevinden zich achter het offerende echtpaar drie rijen offerdragers met papyrusplanten, druiven, gevogelte, gazellen en een kalfje.

In één van de scènes is een foutje geslopen. De gazelle is doorschijnend afgebeeld waardoor de benen van de persoon erachter te zien zijn. De afbeelding direct links na de ingang toont mannen die bezig zijn een poot af te snijden van een gevlekte koe. Direct achter de koe overhandigt een dienaar reukwaren aan Nacht.

Arbeider drinkt uit waterzak, TT 52.
Arbeider drinkt uit waterzak,
TT 52.

De offerscène wordt gevolgd door een aantal scènes over de landbouw. Deze scènes worden niet zoals gebruikelijk onderscheiden door strakke registers maar door golvende lijnen die verwijzen naar een onregelmatige ondergrond. Het geeft het geheel een wat levendiger effect. De grafheer houdt, gezeten onder een baldakijn, toezicht op de werkzaamheden op het land. Arbeiders met slecht verzorgd haar rooien struiken en ontginnen de grond om gewassen te kunnen zaaien.

Dat dit zwaar werk was is goed te zien aan de oudere arbeider die zwaar voorover gebukt achter een ploeg met ossen het land bewerkt. Een andere arbeider besluit het er even van te nemen en drinkt water uit een waterzak gemaakt van een dierenhuid die in een boom hangt.

Boven deze scène is te zien hoe het koren gesneden wordt en dat de jonge meisjes die de aren lezen het koren controleren. Twee arbeiders doen verwoede pogingen al het koren in een draagmand te proppen. Eén van deze arbeiders probeert de draagstok naar beneden te duwen zodat deze door het hengsel gestoken kan worden. Hij lijkt hierbij te springen. Dit is echter een manier om aan te geven dat hij met zijn volle gewicht probeert de stok naar beneden te duwen.

Links zijn twee meisjes bezig vlas uit de bodem te trekken. Het vlas wordt weergegeven als een effen groen veld. In het bovenste register wordt onder toezicht van een opzichter de hoeveelheid graan opgemeten met behulp van speciale bakken. Mannen met doeken op het hoofd tegen het ronddwarrelende stof scheiden het kaf van het koren door het met behulp van de wind te wannen.

Godin met een boom haar op hoofd, TT 52.
Godin met een boom op
haar hoofd, TT 52.

De linkerwand van het voorvertrek bestaat uit een roze-rood gespikkelde schijndeur, zo geschilderd alsof het echt graniet zou zijn. Aan weerszijden brengen zes dienaren offergaven bestaande uit onder andere water, bier en wijn, kleding, zalfolie, waterlelie- en papyrusbloemen en kleding.

In het midden onder de schijndeur is een offertafel uitgebeeld gevuld met fruit, groenten, brood, vlees en gevogelte. Aan weerszijden van deze offertafel staat een godin met een boom op het hoofd. Deze scène verwijst naar spreuk 59 uit het Dodenboek waarbij de overledene hoopt eeuwig water en voedsel te verkrijgen van de sycomoorgodin Noet.

LdJ

Lees ook: Het graf van Nacht (TT 52) – algemene introductie en decoraties deel 2

Bronnen:
– Das Grab des Nacht – A. Ghaffar Shedid en M. Seidel
– De schatten van Luxor en de Vallei der Koningen – K.R. Weeks